Fisk
Fransk fiskgratäng

Ingredienser
ca 300 g färsk eller djupfryst fiskfilé från t ex kolja, torsk eller spätta.
1 tsk salt
2 msk pressad citron

Ingredienser "till täcket":
1 gul lök
1 dl skivade färska champinjoner
50 g margarin eller smör
2 dl smulat färskt vitt bröd
1 dl hackad persilja
½ tsk torkad dragon
malen svartpeppar
1 dl riven ost

Tillbehör:
Kokt, gärna pressad potatis, tomatsallad.


Tillagning
Ugnstemperatur 225 grader
Använder du djupfryst fisk, låt den tina så att den går att
skära i skivor. De färska filéerna skäres i 2-3 bitar.
Smörj en ugnssäker form. Lägg i fisken, strö på salt och droppa över citronsaft. Täck
ormen med folie och koka fisken i ugnen i 12-15 minuter.
Skala och hacka löken. Skiva champinjornerna. Smält margarinet. Fräs löken och
champinjoner på svag värme i margarinet några minuter.
Tillsätt det smulade brödet, hackad persilja, dragon och malen svartpeppar. Skeda
blandningen över fisken. Strö på riven ost. Så här långt kan du förbereda.
Gratinera fisken i 225 grader varm ugn ca 10 minuter eller tills osten fått fin färg och
gratängen är genomvarm.

Kommentar:
En god fiskrätt utan gratängssås. Istället för sås ligger fisken under ett täcke av vitt bröd,
lök, champinjoner och persilja. En lättlagad gratäng som dessutom är mycket god.



webmaster@receptsamling.nu