Pasta
Lasagne al forno

Ingredienser
250 g lasagne-plattor
Olja till pensling av formen
Köttsås:
3 morötter
2 gula lökar
1 klyfta rotselleri
300 g nötfärs
2 msk olja
1 lagerblad
1 tsk torkad oregano
Salt, peppar
2 msk tomatpure
200 g skalade tomater

Bechamelsås:
2 msk smör eller margarin
2 ½ msk vetemjöl
4 dl gräddmjölk
Salt, peppar
½ tsk riven muskonöt
2 dl riven ost, helst parmesan

Tillagning
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och hacka eller mal grönsakerna till köttsåsen i grönsakskvarn.
Flocka ner köttfärsen i het olja i tjockbottnad kastrull, rör hela tiden så den blir grynig, tillsätt grönsakerna. Smula ner lagerbladet, krydda och häll över tomatpuren, utrörd i spad från tomatburken.
Koka lasagneplattorna enligt anvisningarna på förpackningen.
Smält matfettet till bechamelsåsen. Rör ner mjölet, tillsätt gräddmjölken under omrörning. så att såsen blir jämn. Låt den småputtra 5 min, krydda den. Lyft grytan från värmen och rör ner det mesta av osten.
Varva lasagneplattor med köttsås och bechamelsås i oljepenslad, ugnssäker form. Översta lagret ska vara bechamelsås. Strö resten av osten över. Gratinera lasagnen ca 20 min i 225 graders ugn.





webmaster@receptsamling.nu