Fisk
Laxfyllda spättarullar

Ingredienser
1 pkt (250 g) fryst bladspenat
1 krm salt
1 msk smör eller margarin
500 g spättafilé
100-150 g rökt lax i tunna skivor
2 krm salt
1/2 krm vitpeppar
Sås:
1 1/2 msk smör eller margarin
2 msk fint hackad gul lök
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1/4 krm cajennpeppar

Tillagning
Börja med fisken: Tina spenaten och sila bort spadet. Lägg spenaten i en kastrull, salta och värm den med matfettet. Bred ut spenaten i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 200 grader. Finns det vita skinnet kvar på spättafilén så skär bort det. Lägg filén med skinnsidan ner på en skärbräda. Skär med vass kniv från skjärten upp mot huvudet. Dela därefter alla filéer på längden så det blir fyra filéer av varje spätta.
Dela laxen i remsor något smalare än filéerna. Fördela remsorna på fisken, rulla ihop och ställ rullarna tätt ovanpå spenaten. Salta och peppra. Smörj en bit smörgås- eller bakplåtspapper och tryck med lätt hand den smörade sidan över fisken. Sätt in formen i ugnen i ca 15 minuter. Fisken är klar när det är vit och fast.
Gör såsen medan fisken är i ugnen: Smält smöret och fräs löken så den blir mjuk och glansig. Rör ner vetemjölet och späd under omrörning med vin och vatten. Tillsätt fiskbuljongtärningen och grädden och låt såsen sakta sjuda i sju-åtta minuter. Sila såsen, pressa så allt det goda kommer med. Häll tillbaka såsen i kastrullen, koka upp och smaka av med lite cajennpeppar.webmaster@receptsamling.nu