Fisk-lax
Grillad laxfilé i ösregn från kvidinge
Portioner: 4

Ingredienser
800 gram laxfilé (jag brukar köpa norsk frusen laxfilé i bit)
färskpotatis
hollandaisesås
1 pkt frusen dill, eller färsk
gröna ärtor
salt, svartpeppar, örtsalt

Tillagning
Ugnstemperatur: 225 grader och med grillelementet tillslaget
Lägg laxfilén på galler, krydda med svartpeppar, örtsalt och lite vanligt salt. (är laxen frusen så töa den i micron några minuter. Det gör inget om den är frusen, men den måste vara tinad på ytan)
Lägg aluminiumfolie i botten på braspannan, så minimeras disken. Sätt braspannan under, så slipper du göra storrengöring ugnen.
sätt på potatisen, efter ca 10 minuter sätter du in laxen i ugnen (ca 20 minuter tar det)
Koka ärtorna, och gör hollandaisesåsen, tillsätt dillen i såsen (det blir jättegott)

ta ut laxen, dra av skinnet, som nu är hårt och sprött,
Servera
Ät och njut

Denna rätten blev till midsommarafton 2001. Vi skulle äta grillad laxfilé, och givetvis så regnade det på midsommarafton.
Jag stoppade laxen i ugnen på gallret, för att få någon form av grillsmak. Och se på bara den.
Det blev verkligen jättegott.
Hollandaiseåsen är vanlig påssås, gjord enligt instruktionerna. Eventuellt kan man byta ut en del av vattnet/mjölken mot kaffegrädde, samt vattnet mot ramlösa.
Ramlösa gör att såsen blir fluffig, kaffegrädden cremig. tillsätt dillen.
Klart!
Till denna rätt serveras gärna vitt vin.
Som efterrätt äter man gärna jordgubbar och vaniljglass.
Ta till rejält när du beräknar laxen, för det är jättegott. minst 200 gram/person går det åt, och det är utan ben.

Att tillaga laxen i ugnen under grillelementet gör att det inte blir någon simmig, fet vätska runt laxen.
Den blir fast och fin i köttet, gärna tendens till det "torra hållet".

Alternativ sås är vispgrädde och cremefraiche med dill, smaksatt med lite salt och peppar.
Det är också en höjdare!!!!! Grädden och cremefraichen skall koka upp och därefter sjuda under 2-3 minuter, tillsätt dillen rör om och servera! Klart!



Källa: eva Rosqvist   Email: eva.rosqvist@receptsamling.nu

webmaster@receptsamling.nu