Visa en utskrivingsbar sida
Pasta
Timpana - maltesisk makaronipudding
Portioner: 4

Ingredienser
500 gram penne rigate
sås
1 stor finhackad gul lök
3-4 finhackade eller pressade vitlöksklyftor
2 färska röda chilifrukter
200 gram rökt skinka i bit
1 msk olivolja
400 gram nötfärs
1 dl tomatpure från tub
2,5 dl köttbuljong
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1/2 dl finhackad färsk basilika, eller 1 tsk torkad
1-2 msk kapris
4-6 ägg (formens storlek avgör)
100 gram parmesanost att riva
1 pakt utkavlad smördeg från kyldisk eller 3 frysta smördegsplattor


Tillagning
Koka pastan men minska koktiden några minuter. Häll av vattnet och låt pastan rinna av väl. Fräs lök, vitlök och urtjärnad ytterst finhackad chili och småtttärnad skinka i lite olja. Tillsätt och hacka sönder och fräs färsen. Rör i tomatpuré och buljong. Koka upp och sjuk såsen sakta cirka 10 minuter. Den får inte vara för tunn. Smaka av med salt och peppar och basilika. Tillsätt kaprisl Blanda såsen med den avrunnna pastan i en skål Knäck och rör i äggen, ett i taget. Det är bättre än att vispa ihop och tillsätta alla samtidigtr. Blanda i riven parmesanost. Spara lite att stö ovanpå. Packa blandningen i en avlång eller fyrkantig form med höga raka kanter. Strö vöer ost. Täck med det färdiga smördegssjoket. Eller lägg tinade smördegsplattor på varandra och kavla ut till en deg, stor nog att täcka formen med råge. Kläm fast degen runt formen kanter med till exempel ett knivskaft. SKär bort lite av överhängande deg. Kavla och skär evetuellt ut den till blad eller band och lägg ovanpå som dekor. Pensla ytan med ägg. Grädda i 175 grader cirka 35 minuter. Täck med alfolie om degen ser ut att bli för mörk. Ta ut rätten.- Låt den stå och sansa sig i cirka 125 minuter. Lossa puddingen från kanterna och skär varsamt upp den i fyrkanter.

Källa: Eva Rosqvist   Email: er@receptsamling.nu

Besöksräknare: 1642
webmaster@receptsamling.nu


Skriv gärna en rad i min Gästbok det sporrar mig att fortsätta med receptsamlingen.